#7. Ziua 3. Bruxelles

Azi am petrecut toată ziua în Bruxelles. Dimineața am scris impresiile pe blog despre ce s-a întâmplat ieri, apoi fără grabă am mers în oraș, pe care îl mai vizitasem în 2010, dar era noiembrie, ploua într-una și aveam timp liber doar seara târziu. Azi am putut să mă plimb în voie, fără hartă, fără prea multe obiective clare, intram în magazine care-mi plăceau, mai schimbam o vorbă-două cu localnicii, eram foarte relaxat. Am ajuns și în Grand Place (nu pot ține minte varianta flamanda) și observ o fetiță ce se deplasa cam haotic în fața mea. Are vreo 2-3 ani. M-am oprit pentru a o lăsa să-și finiseze manevra, apoi o văd pe mama ei, Diana, o fostă studentă. Nu departe era și soțul ei, Ion, cu care jucam regulat fotbal cu ceva timp în urmă. În total ne-am adunat șapte moldoveni și eu eram unicul care era doar în vizită 🙂

2016-06-12 13.19.37

Desigur, am mers la o terasă, am mai discutat despre impresii, am mai întrebat despre cum se trăiește în capitala europeană și m-am simțit foarte fain. În continuare am mai hoinărit prin oraș, dar la un moment dat m-a prins o ploaie torențială că nu m-a salvat nici umbrela. Era cam timpul primului meci și căutam un local să-l privesc. Local am găsit greu, un fel de bodegă, așa mai civilizată, în care se vindea doar băutură. OK, era suficient loc liber, bere ieftină, TV cu imagine, dar fără sunet, că ei puneau muzică de suflet de pe CD-uri. Puțina lume din bodegă se întreba cine mai sunt și echipele care joacă, dar până la urmă au ajuns la aceeași concluzie: CROASI AVEC TURKII. Prima repriză a fost foarte dură, dar golul lui Modric mi-a ridicat dispoziția. După primele 45 de minute am decis că nu mai vreau să stau în local, am lăsat baltă meciul și m-am dus acolo unde nu am reușit în 2010 – la Atomium.

2016-06-12 17.29.51

Sincer, nu știam la ce să mă aștept, dar ceea ce am văzut s-a meritat efortul de a merge într-o periferie de oraș. Impresionează însăși structura, liftul central, care te ridică la 92 m și ai o panoramă, deși era cam după ploaie, iar cele mai importante clădiri din oraș se află ceva mai departe. Se vede ca-n palmă mini-orașul european – un muzeu bun de mers cu copiii, se vede stadionul principal al Belgiei, care se află în imediata apropiere și în genere se vede cum se poate de planificat cu cap alee, parcuri, zone rezidențiale, comerciale etc. Nimic în stilul Kirtos nu se vede de acolo.

După coborâre din globul din vârf, se poate urca pe câteva globuri laterale și e absolut fantastic cum e organizat totul. Spre exemplu, când mergi prin tunele dintre globuri, este făcut un joc de lumini care te face să crezi că stai pe loc și totul se mișcă în jurul tău. Într-un glob e combinată o muzică plăcută cu diferite animații în bază de figuri geometrice și culori. Greu de descris doar cu cuvinte 🙂

2016-06-12 18.13.00

După Atomium, am plecat acasă să privesc meciurile. Am avut norocul că am ajuns la începutul reprizei a doua dintre Polonia și Irlanda de Nord și am văzut în direct golul. Meciul nu m-a impresionat prea mult.

Desigur, pregătirea pentru ultimul meci a fost mai serioasă. Bere tipică belgiană, triplu fermentată, în sticlă de 0.75l cu dop de plută ca la șampanie 🙂 De la Germania-Ucraina am așteptat mult și am primit destul de multe. Chiar dacă simpatizam un pic pe ucraineni, nemții erau cei care țineam deschis. M-am bucurat la golul lui Mustafi (ce echipă albaneză ar ieși dacă i-ar aduna pe toți împreună 🙂 ), au fost ceva emoții la atacurile ucrainene în prima repriză, dar în rest ok. Sigur, germanii au potențial mai mare, ucrainenii au jucat cam la limită, poate că ar fi reușit un egal, mai ales că au avut și ocazii… În fine, Bastian a pus punct meciului, în prelungiri, consemnând și cea mai categorică victorie la moment.

Despre planurile mele pe mâine: voi pleca în Antwerpen, care va fi și cea mai nordică destinație (Varșovia e doar cu un grad mai la nord, dar acolo a fost doar o escală) a călătoriei mele. Voi ajunge la al treilea magazin Lego din cele 4 pe care mi le-am propus să le vizitez. Apropo, e unicul magazin oficial Lego din Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg). Vreau să vizitez cel puțin un muzeu, să beau cel puțin o bere locală și să gust ceva din bucătăria locală. De asemenea, să fac poze. Sper să văd primul meci într-un local, iar la meciul Belgia-Italia deja să revin acasă, deși teoretic se poate de-l văzut și în altă parte, doar că nu știu unde exact și dacă se merită. Mă rog, eu nu mă simt belgian.

Merci pentru atenție! Asta a fost pe scurt istoria zilei de azi. Mâine va fi o nouă zi. Fiți alături de blogul meu, că după ce mă întorc, nu voi mai scrie 🙂

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s